Planerar du att ställa till med fest i sommar finns det en hel del knep som tar firandet till nya nivåer – speciellt om du har planer på att skaffa ett utespa och verkligen göra uteplatsen till en oas. Här är några tips om vad du ska tänka på.

Det finns flera fördelar med att skaffa ett utespa och ha i anslutning till din uteplats, speciellt för dig som gärna bjuder över vänner och bekanta på extravaganta bjudningar. Så varför inte ställa till med ett redigt poolparty? Det finns en massa bra sätt att göra om uteplatsen till en härlig oas, det gäller bara att veta hur. Därför kommer här några tips att tänka på och att lägga på minnet:

  • Läget – ett utespa gör sig bra på en plats där du både får sol och skugga under dagen vilket gör det perfekt att ställa det nära träd eller buskage som ger både skugga och insynsskydd.
  • Skötsel – för att du ska slippa byta vatten väldigt ofta är det viktigt att du rengör utespat på rätt sätt och underhåller det med rätt typ av skötsel.
  • Nedsänkt eller inbyggd – hur vill du att ditt utespa ska tå? Du kan både välja att ha det inbyggt i ett trädäck eller så kan du ha det nedsänkt i marken, du kan välja helt fritt.

Något annat som är bra att tänka på när det kommer till att skapa myskänsla invid utespat och uteplatsen i sin helhet är genom att inreda med rätt prylar och möbler. Likaså kan det vara fint att plantera lite nya växter i anslutning till terrass och spabad. Vad till exempel trädgårdsexperten Linda säger till Aftonbladet är att en stark trend är att inreda våra uteutrymmen som vi gör inomhus med möbler och naturmaterial vilket i kombination med att odla exotiska växter skapar riktigt drömmiga oaser – som ger känslan av att vara utomland fast du är hemma.

Så inreder du uteplatsen för fest

En sak som du ska tänka på när du bjuder över vänner på poolparty eller spadag vid utespat är att det alltid är trevligt att avsluta med en härlig middag. Men för att sätta guldkant på det hela finns en del saker du ska lägga fokus å, i alla fall om du frågar festfixaren till stjärnorna Micael Bindefeld. Hans tips är att satsa på dukningen och göra den riktigt extravagant, och här är några dukningstips:

  • Duk – lyxigare känsla är du lägger en vacker duk över bordet, vilket också döljer vilken sorts bort du dukat upp på.
  • Blommor – dekorera bordet med snittblommor i höga vaser, blanda gärna trädgårdens egna blommor med köpta rosor eller andra blommor du tycker är vackert hos floristen och du skapar en väldigt chic känsla.
  • Låt porslinet sätta färgskalan – tänk på att porslinet du serverar på ska sätta tonen för övriga färger på bordet så utgå från de du har i skåpen hemma eller köp billigt på secondhand för att skapa en eklektisk känsla.
  • Våga överdriva – du behöver inte lägga band på dig när det kommer till din dukning, våga välja överdrivna färger, udda glas och var kreativ i dukningen då detta gör hela middagen mer intressant.