Den tyske programmeraren Stefan Thomas blev viral när han tappade bort lösenordet till sin Bitcoin wallet. Hans hårddisk innehöll 7002 bitcoins, men var utrustad med Iron key-säkerhet. När Stefan Thomas hade gissat fel på lösenordet åtta gånger och bara hade två chanser kvar låg han desperat på sängen och försökte lösa situationen.

Till slut fick kan ge upp och hans numera 240 miljoner bitcoins är omöjliga för honom att nå. Han är inte den enda som råkat ut för det här problemet. År 2013 kastade en walesisk man iväg en hårddisk full med 7500 bitcoins så att den hamnade på stadens soptipp. Han har nu bett kommunen att gräva upp den igen.

Håll koll på kursen

För att inte göra samma misstag som männen ovan är det viktigt att alltid hålla reda på sitt lösenord och förstå hur en wallet fungerar.

  • Genom att hålla koll på vilken kurs bitcoin står i vid köp- och säljtillfällen ökar du dina chanser att tjäna mycket pengar.
  • Bitcoin som valuta är decentraliserad, det är inte något institut som styr över aktuella räntor.
  • När något inträffar i affärsvärlden eller när stora politiska händelser sker har Bitcoin historiskt sett gått upp.
  • Genom att hålla koll på på kursen inklusive avgift hos BTCX vet du alltid hur mycket det kostar att köpa Bitcoin, och vilken summa du får när du säljer.

Krypterad databas

Bitcoin är en kryptovaluta som använder sig av kryptering för att hemlighålla betalningar och säkerställa att pengarna kan definieras som äkta. Transaktionerna journalförs hela tiden i en databas som är krypterad och utspridd över jorden i ett peer to peer-nätverk. Det går att spåra varje Bitcoin i systemet och på så vis säkerställa att det endast är ägaren som spenderar den vid ett tillfälle.

Skapa en digital plånbok

Om du vill investera i bitcoins behöver du skapa en egen digital plånbok på internet. Du får då en unik Bitcoin-adress. Alla transaktioner sker direkt mellan berörda användare, ingen bank är inblandad. Detta innebär att du slipper långa överföringstider och transaktionsavgifter. När du för över pengar internationellt blir det en snabbare och billigare process, och anonymiteten ses som en fördel av många. Det är anonymt på samma sätt som när man köper och säljer med kontanta pengar, men det är inte möjligt att stjäla pengarna utan tillgång till din personliga nyckel.

Gör backup på hårddisken

Eftersom dina Bitcoin ligger på din hårddisk på datorn behöver du göra backup ofta. Om du tappar bort lösenordet som Stefan Thomas gjorde eller om din digitala plånbok försvinner, då har du tappat bort dina pengar. Om Bitcoin som valuta skulle drabbas av stora problem, motsvarande en konkurs, är dina pengar inte skyddade på samma sätt som de hade varit om du hade förvarat dem i en bank i Sverige. Då hade du omfattats av den statliga insättningsgarantin. Det är svårt att forcera säkerheten hos Bitcoin, då den är hårt krypterad. När en överföring sker behöver den bekräftas många gånger om den skall kunna träda i kraft. Transaktionerna sker öppet så att alla kan övervaka överföringarna, men plånböckerna är hemliga, också för myndigheter.