Mottagning champagneDet finns många olika typer av fester att ordna i denna sensommar-tid och det bästa är när det blir en tillställning fylld av glädje tjo och tjim. Här har vi slagit samman de bästa tipsen för olika typer av fester, allt för att du ska kunna ta del av tipsen oavsett vilken typ av fest du ska ha! 

Det finns några saker man bör börja med att fundera över när man ska hålla i en fest. För det första är det viktigt att bestämma vilken typ av tillställning det ska vara, vilka man ska bjuda, vart den ska hållas, om det ska vara en fest med alkohol eller utan och att slutligen sätta upp en budget för festen.

Planering och ekonomi

Allt handlar om planering och förberedelser och i Sydsvenskan kan man läsa om ett pars bröllopsplanering och preparationer för att kunna ha ett fullskaligt bröllop men ändå hålla kostnaderna nere. Mycket fokus lades på egen arbetsinsats med hjälp av familj och vänner. Pyssel med inbjudningskort, sånghäften, dekorationer och annat pynt fixades av dem själva. Vissa saker kan man också beställa billigt på nätet, handla online på partytajm, där finns det mesta för fest och kalas. Handling för mat, alkohol och annan dryck gjorde paret själva och tillsammans med några vänner och familj tillagades och piffades maten på snygga serveringsfat, en personlig dukning skapades och efter festen så städade de själva. Ett ganska spartanskt bröllop som ändå gav så mycket mer än vad en cateringfirma hade gjort. Ett tips för dukning och porslin är att gå på loppisar och samla porslin från vänner och bekanta, udda tallrikar, glas och koppar ger bara festen eller bröllopet en lantlig charm.

2165734-two-women-at-party-standing-by-food-table-smilingSkoj och överraskningar

För att få ihop en så rolig fest som möjligt som gör att gästerna och du själv lämnas med ett leende på läpparna och ett roligt minne att se tillbaka på kräver inte alltför stora medel. I Dagens Nyheter skriver personalfest-experten Fredrik Erixson att man inte bör servera alkohol på en bra styrd personalfest, det får medarbetarna köpa till själva om man är ute på någon krog eller dylikt. Men dessa tips gäller oavsett om man har en fest med eller utan alkohol och kommer garanterad leda till god stämning. Att ha tema på en fest skapar en viss typ av sammanhållning innan festen ens har börjat, då pratas och planeras det innan. Det inbjuder också till roligt mingel och mycket skratt under festens gång. Har man exempelvis ”tidsåldrar” som tema på sin fest så är ju tolkningsspektrat ganska brett. Men då skulle gästerna kunna få i uppdrag att ställa sig i en tidslinje med sina kostymer, för att se hur denna fest visar hur evolutionens utveckling. Det kan bli hur tokigt som helst! Sedan är det också trevligt att ha priser till bästa utklädnad, laglekar samt någon överraskning till gästerna i form av en liten present till var och en. Det behöver inte vara något storslaget utan mer en symbolisk gåva som ett vackert ljus. Apropå överraskningar så kan det vara bra att meddela grannarna att det vankas fest, så att de har tid att skaffa öronproppar. Varför inte hänga upp en lapp där man också ger bort öronproppar och delar ut sitt telefonnummer i fall att det skulle bli en outhärdlig ljudvolym.