Bli av med hemorrojderna

Bli av med hemorrojderna

Besvär med ändtarmen är något som kan drabba alla och orsakas av en mängd olika saker. Det är jobbigt för den som drabbas och många upplever det som genant. Särskilt yngre personer kan tycka att det är svårt att prata om det vilket gör att de ofta går omkring med besvär längre än nödvändigt. Ett klassiskt exempel på det är hemorrojder.

Ordet hemorrojd kommer från grekiskan och kan översättas som ”flytande blod”, vilket förmodligen beror på att ett av de vanligaste symtomen är blod runt analöppningen. Det finns flera olika typer av hemorrojder men de oftast förekommande är svullnader och irritationer av de små analkuddar som sitter omkring ändtarmen. Ibland går det att känna dem med fingret alldeles vid öppningen men de kan också sitta längre in och endast lokaliseras av en läkare.

Symptom och behandling

Det finns ingen anledning att bli rädd eller orolig då du kan få råd och hjälp om du misstänker hemorrojder och snabbt kan bli av med dina problem. Om det är lite blod på toapappret efter att du har bajsat eller om du känner klåda runt ändtarmsöppningen kan det bero på att du har drabbats av hemorrojder.  Det här är ett hälsoproblem som kan drabba precis alla, ung som gammal, inklusive berömda namn inom många olika områden, från Napoleon och Marilyn Monroe till Lil Wayne och David Beckham.

Behandlingen beror lite på vilken typ av hemorrojd du har drabbats av och var den sitter. I de allra flesta fallen brukar det hjälpa med en lugnande kräm men i svåra fall kan det krävas operation. Det är också ganska vanligt att de går bort av sig själva men var alltid uppmärksam på dina symptom.

Förebygg med bättre vanor

För att förebygga hemorrojder är det viktigt att du håller en god kostföring, då det är vanligt att de orsakas av både förstoppningar och diarré. Fibrer och vatten är båda avgörande för en väl fungerande matsmältning, och fysiska aktiviteter är också mycket bra. Det är också klokt att inte krysta när du går på toaletten och att vara lite försiktig när du torkar dig.