Under 2019 infördes ett rökförbud på allmänna platser i Sverige även utomhus. Det betydde att folk som tidigare varit vana att stå utanför krogar och barer eller sitta på kaféer under uteserveringar, numera inte längre har rätt att tända ett bloss. När det nya och hårdare rökförbudet trädde i kraft var det dock många rökare som beslutade sig för att gå över till snusning istället, åtminstone på allmänna ställen, för att stilla sitt nikotinbegär.

För att få din dos av nikotin eller kanske bara för att vara med i det sociala samspelet, så kan du hitta snus på nätet som räddar kvällen. Många människor tycker om att feströka och ta ett bloss bara för sällskapets skull eller för att känna samhörighet, men när det blivit förbjudet att röka både inne och ute vid krogar, kaféer och entréer, så får du ta till en annan metod, nämligen snusa.

snusdosaAtt slå om från rökning till snusning

För den inbitne rökaren som är van att hålla en cigarett mellan fingrarna kan det bli svårt att byta stil. Men om du helt enkelt inte får röka där du befinner dig för stunden får du hitta på något annat. Med en prilla i munnen får du ditt nikotinbegär stillat och slipper ändå få varnande fingrar från personal och arga kunder. Snus är fullt tillåtet på allmän plats och påverkar enbart dig själv. Men det kan visserligen vara lite svårt att slå om från att vara rökare till att bli snusare.

Börja med att vänja dig successivt med att snusa och varva rökning med snus om du inte kan hålla dig ifrån bådadera. Röka kan du göra i din ensamhet inne i hemmets lugna vrå, alternativt med vänner på platser som är godkända för rökning. Emellanåt kan du dock välja bort cigaretten för en prilla istället, vilket också gör att du blir en aning mer hälsomedveten, eftersom snus trots allt är en aning bättre än cigaretter. Detta är också ett bra sätt om du försöker vänja dig av med rökandet på längre sikt och vill övergå till snusning men inte riktigt vet hur du ska gå tillväga.

vänner som umgåsHur ser folk på en snusare?

Du som tidigare rökt har säkert fått en och annan ilsken blick från förbipasserande eller andra människor i din närhet som inte gillat cigarettröken. Den reaktionen är mer än vanlig vilket också givit upphov till rökförbudet och folk uppmanas till och med att anmäla smygrökare.

Hur folk i allmänhet ser på en snusare kan variera men vanligtvis är det mera ”tillåtet” än att röka eftersom ingen annan blir drabbad. Förvisso kan vissa dra på munnen åt prillan som sticker ut, men tack vare att det idag görs portionssnus som inte alls syns för dina medmänniskor.

Generellt sett är det faktiskt mer accepterat att vara snusare än att vara rökare även om de flesta har sin personliga åsikt. Om du vill hitta på något annat nu när rökförbudet existerar kan snus således vara ett alternativ för att både få dina vanor stillade och samtidigt inte reta upp andra personer i din omgivning. En win-win situation för alla inblandade!