E-ciggens vara eller icke vara

E-ciggens vara eller icke vara

Det är svårt att veta vad som gäller rent faktamässigt i nikotin- och tobaksvärlden. Cigarettbolag, lobbygrupper och rena missförstånd är tyvärr alla stora delar av debatten. Ironiskt nog har kost- och träningsbranschen liknande problem – alla har sin egen teori kring träning och det är även där svårt att särskilja forskningen från anekdoter och i vissa fall propaganda.

Något vi alla kan komma överens om är att tobak och nikotin är dåligt, och att träning är bra. Med det sagt finns det några klara fördelar med att köpa ett e cigg startpaket istället för ännu ett paket cigaretter.

e cigarettBra för avvänjning, fortfarande ett beroende

Nikotin utan tobak är en trend som även kommit till snusbranschen. Där har kritvitt snus slagit igenom med en fördel att det inte missfärgar tänderna och kommer i flera olika, ofta friskare, smaker. Vid rökning är det inte bara missfärgningar som är fördelen med att byta till en e-cigg, det kommer också med klara hälsofördelar.

Att börja vejpa är bättre än att röka cigaretter. San Francisco blev nyligen första amerikanska stad att förbjuda e-cigg, men då var anledningen att reklamen riktades mot barn. Det bästa är så klart att andas in frisk luft från de norrländska fjällen hela dagarna. Men jämför du cigarettrökens kemikaliecocktail bestående av kvicksilver, ammoniak och kväveoxid – för att nämna en bråkdel av dem – så är det inget snack om att dina lungor mår bättre av att byta cigaretten med nästan vad som helst – ja, till exempel med e-cigg.

  • E-cigg innehåller inte tobak, men innehåller nikotin (eller kan åtminstone göra det)
  • E-cigg har enligt undersökningar minst lika gott resultat som nikotinplåster när det gäller avvänjning mot rökning
  • E-cigg sprider inte den störande lukt som cigaretter gör

Det ska såklart inte hymlas med att e-cigg fortfarande är beroendeframkallande på grund nikotinet. Det är också fortfarande en aktiv handling att röka e-cigg, medan till exempel snusning och nikotinplåster ger ett passivt flöde av nikotin. Det är en av anledningarna till att personer som vill sluta röka föredrar e-cigg. Vanan av att hålla något i handen och inhalera är i många fall lika stor del av beroendet som själva nikotinet.