Lärdomar från lyxfällan

Lärdomar från lyxfällan

Att ha problem med ekonomin ibland är inte ovanligt, men det att hamna i en skuldfälla påverkar hela livet. Att dra lärdom av vad de som medverkar i Lyxfällan gör är en god idé för att veta vad som bör undvikas. Genom att låta bli att ta lån för lyxkonsumtion, sluta spela om pengar och undvika hämtmat varje dag, finns möjlighet att hålla ekonomin i ordning.

shoppingLyxfällan är ett populärt tv-program, men för de som medverkar är det allt annat än drömlikt. De medverkande kan dock motivera andra människor att stå emot överkonsumtion genom att visa upp vad oansvarigt ekonomiskt leverne kan ställa till med.

Låna pengar för lyxkonsumtion

Programledaren för Lyxfällan beskriver att ett av lyxfällans fall handlar om en familj som köpte en ny bil för 300 000 kronor. En dyr bil om den ekonomiska situationen är knaper, men en extra dyr bil om ingen i hushållet har körkort. Det som Frida beskriver som en lärdom att hämta från familjens exempel är att inte konsumera utöver sina tillgångar och att framför allt inte köpa onödiga varor.

Det är enkelt att ta smslån utan uc, men är den ekonomiska situationen kritisk, kommer inte ett nytt lån att göra den ekonomiska situationen enklare. Det innebär att det är onödigt att låna pengar för lyxkonsumtion. Att låna pengar för lyxkonsumtion är onödigt, då lånade pengar går till saker som inte fyller något större behov.

Spela för att vinna pengar

Ett av lyxfällans värsta fall kan statuera ett lärande exempel. Isabelle och Micke är ett par som under många år levt över sina tillgångar och med skenande lånekostnader. I försök att rädda sin ekonomi och få möjlighet att betala tillbaka lite av de brådskande skulderna, valde paret att börja köpa trisslotter och spela om pengar. På detta sätt hoppades de vinna pengar att kunna betala tillbaka sina skulder på över 1 miljon kronor. Det som många kan lära sig här är att det rent statistiskt är högst osannolikt att vinna nog med pengar för att ta sig ur en ekonomiskt ansträngd situation. Faktum är att det är betydligt mer sannolikt att man förlorar ännu mer pengar än att det hela slutar med en jackpott.

Överkonsumtion av onödiga produkter

Återkommande i varje program är hur många deltagare dagligen köper och konsumerar onödiga produkter som läsk, chips, hämtmat, snus, cigaretter, alkohol och energidryck. Det som skiljer de som medverkar i lyxfällan från personer som äter chips ibland, är att de som medverkar i lyxfällan i väldigt stor utsträckning konsumerar flera av de här produkterna varje dag. Ofta inser deltagarna i programmet att de har ekonomiska problem som de inte kan hantera och börjar istället tröstäta och trösthandla. Problemet är att detta endast gräver ännu djupare hål i plånboken och ekonomin. Lärdomar som kan dras av detta beteende är att ta tag i ekonomin långt tidigare och vara observant på sina egna försvarsmekanismer. Det är inte ekonomiskt försvarbart eller möjligt att lägga över 70 000 kronor om året eller mer på tomma kalorier.

Lärdomar från lyxfällan:

  • Låna ej för lyxkonsumtion
  • Spela inte om pengar
  • Överkonsumera inte onödiga produkter