En av de absolut mest älskade delarna av humor i Sverige är ordvitsar. Alla förstår och kan uppskatta en bra ordvits. Varje år hålls ett mästerskap i just ordvitsar och i år vann en debutant på humorscenen.

Det finns mängder av olika typer av humor och det som vissa älskar, hatar andra. Men det finns en humorgenre som de flesta gillar och det är ordvitsar. Kanske har det att göra med att de är så lätta att förstå och relatera till. Dessutom leder de snabbt till skratt och man behöver inte vänta länge för att komma till den humoristiska poängen. Ordvitsar är så pass populära att man varje år håller ett svenskt mästerskap i dem.

Debutant vann vitsmästerskap

I Svenska Dagbladet kan man läsa om SM i ordvitsar som i år hölls på Bio Rio i Stockholm. Förra årets vinnare Anders Nielsen fick se sig besegrad av debutanten Johan Hurtig i en final. Mästerskapet avgjordes genom en omgång med förberedda ordvitsar. Sedan följdes dessa av semifinaler där deltagarna duellerade mot varandra utifrån bilder som både fick vitsa utifrån. Finalen bestod sedan av en så kallad straffläggning där finalisterna fick varsin bild att dra en vits om tills den ena blev utbuad. Och det var alltså Anders Neilsen som blev utbuad medan Johan Hurtig fick stå kvar som segrare. Hurtig beskrev finalen som väldigt svettig. Med tanke på att han var debutant var han rädd att stå på scenen inför 150 personer och få en blackout.

Vann med Batman-vits8886731-radio-microphone

Priset för segraren var, förutom äran, ett stort diplom med en varmkorv på. Den vits som Hurtig vann med handlade om Batman och gick såhär: ”Batman-fans rasar mot den nya dåliga karaktären – Mediokern”. Huruvida den vitsen var just medioker får man själv avgöra, men klar var i alla fall att publiken verkade gilla den.