Du kommer inte undan längre! Dagen är kommen när du ska borra i betong för första gången. Säkert har du redan läst på, men ryggar tillbaka av alla konstiga steg man måste ta. Bland annat måste du ha en slagborr – det vill säga en lite kraftigare variant. Dessutom behöver du pluggar, skruvar och lite tålamod.  

När du ska borra i betong är verktygen ditt absolut säkraste kort för att få till det. Att borra upp en hylla är egentligen inte så svårt, men första (och kanske andra) gången kan vara lite klurig om du inte gjort det förut eller sett någon annan göra det. Slagborr från Makita finns här och är ett säkert och kraftfullt alternativ för den som inte vill sabba sin betongvägg! Fördelen med Makita är att de har ergonomi och allround-finesser i sina maskiner. Här kan du läsa om deras senaste lansering.

Borrar du i betong utan att till exempel sätta in plastpluggar kan väggen börja spricka… Och det vill du kanske inte?

Detta behöver du när du borrar

Förutom en bra och stabil borr som du kan förlita dig på gör ett bra jobb åt dig så kommer du också behöva vattenpass, penna, skruv och plastplugg. Det sägs att man på vissa ställen spekulerar i att låna ut slagborrar på bibliotek och liknande, men det är bättre att se till att ha en hemma så att du vet att du har den på plats, laddad och klar när den ska användas. Storleken på skruven och plastpluggen ska passa till det hål du först borrar med din slagborr.

Några saker är bra att hålla koll på vad gäller slagborrens funktioner. En del slagborrar har till exempel specialfunktioner som djupstopp: då kan du själv ställa in exakt djup du vill att borren ska in, istället för att riskera att höfta och behöva göra om. Ska du borra i hårdare material än betong kan det vara skönt om din slagborr har ett ”lås”, som gör att den kan borra längre in och mer systematiskt. Här finns en stor och bra guide till mer som är bra att veta.